Maak je brainstorm overzichtelijk

Ken je dat? Ben je samen lekker aan het brainstormen en geeltjes aan het plakken. De flow zit er echt in. Maar het beeld wat ontstaat wordt steeds onoverzichtelijker. En het wordt steeds lastiger om te ontdekken wat jullie nu allemaal hebben opgeplakt. De samenhang ontbreekt.

De kans dat de brainstorm stokt wordt steeds groter. Het is lastig om op nieuwe ideeën te komen als de aanknopingspunten naar de achtergrond verdwijnen.

De oplossing? Visualiseren met pictogrammen! Als de samenhang in één oogopslag te zien is zijn de aanknopingspunten duidelijk zichtbaar. Dit zijn allemaal startpunten voor verdere gedachtegangen. Het creatieve proces gaat door.

Groeperen

Het helpt al als je de geeltjes groepeert. Zo ontstaan er categorieën. Dat is al een stuk overzichtelijker. Dit is de start van je visualisatie. Nog handiger zou het zijn als je in één oogopslag ziet waar elke categorie over gaat. Daarvoor gebruiken we pictogrammen.

Visualiseren met pictogrammen

Als je pictogrammen plaatst bij elke groep zie je in één oogopslag waar elke categorie over gaat. Je hoeft hier geen kunstenaar voor te zijn. Hoe eenvoudiger het beeld is wat je tekent hoe overzichtelijker het totaalbeeld zal zijn.

Als je niet weet hoe je pictogrammen tekent beveel ik je deze website aan: https://thenounproject.com/ Op deze website staan meer dan 3 miljoen pictogrammen.

Je kunt gemakkelijk jouw icoon vinden met de zoekfunctie. Doe dat even in het Engels en je krijgt vrijwel van elk woord wel icoon. Teken maar na!

TIP: alles op een apart vel

Teken alle iconen en elk ander nieuw element op een apart vel papier. Hierdoor kun je blijven schuiven. Door elementen te verschuiven kijk je met zijn allen weer heel anders naar de samenhang. Plak de papieren vast aan de muur met papiertape. Je weet wel, dat plakband wat schilders gebruiken omdat het geen sporen nalaat. Werk groot. Laat je niet beperken door het formaat van een flipover.

Verbanden aangeven

Je visualisatie is al een stuk overzichtelijker geworden dankzij je pictogrammen. De samenhang geef je weer middels lijnen en pijlen. Door de verbanden aan te geven maak je van alle losse categorieën een geheel. Dat maakt nieuwe vraagstukken duidelijk. Hangt alles logisch samen met elkaar? Is het lastig om zaken met elkaar te verbinden? En hoe komt dat dan?

Samenhang verbeteren

Je helpt de brainstorm verder op gang door de samenhang te verbeteren. Kijk of je een nieuwe ordening kunt vinden. Daarvoor maak je nieuwe categorieën en nieuwe verbanden. Je bent nu niet meer bezig met het bedenken van losse ideeën. Je brainstormt samen over het geheel.

Maak een foto

Als jullie klaar zijn met de brainstorm maak je een foto van het geheel. Zorg ervoor dat alle teksten op de foto leesbaar zijn. Daarvoor gebruik je een goede camera. Of je maakt meerdere kleine foto's die elkaar overlappen.

Verwerk de foto tot een overzichtelijke plaat

Zo'n foto met allemaal krabbels en geschreven teksten is fantastisch tijdens de brainstorm. Maar als je dit beeld even netjes maakt is jullie overzicht veel handiger in gebruik.

Binnenkort schrijf ik een artikel over hoe je dit gemakkelijk kunt doen in een programma als Illustrator of Inkscape (laatste is gratis). In de tussentijd moet je maar even iemand zoeken in je netwerk die dit voor jou wil doen. Als je het echt even omhoog wilt tillen maak ik er graag een praatplaat of infographic van.

De zorg waarmee je aan de nette versie werkt weerspiegelt hoe blij jij bent met de deelname van alle betrokkenen. Bij het zien van de verwerking wordt het belang van hun deelname bevestigd. Zij waren belangrijk in dit proces. Dat is te zien aan het eindresultaat.

Frank Los

Hulp nodig?

Als je eenmaal op deze manier hebt gewerkt weet je hoe effectief het is. Ook waardeer je dat er veel meer flow is dan in bijvoorbeeld een vergadering.

De eerste keer kan lastig zijn. Misschien is dat alleen koudwatervrees. Misschien heb je behoefte aan meer houvast. Misschien zit je in een ietwat stijve organisatie waarin niet gemakkelijk nieuwe dingen worden uitgeprobeerd. In die gevallen kom ik jullie graag helpen. De volgende keer kunnen jullie het gewoon zelf.

Weer een losse flodder van Frank Los

Ik mail graag mijn losse flodders inspiratie naar jou.
Dan mis je niks.
Ik geef gelijk ook een e-book cadeau met tips over goede uitleg!

meer weten?

illustratie kadootje

Delen is fijn!