Mensen betrekken met tekeningen

tekeningen van opmerkingen

We weten het allemaal. Mensen betrek je door naar ze te luisteren. Maar luisteren betekent niet gelijk dat de ander ervaart dat hij wordt gehoord.

Tenslotte gebeurt dat luisteren intern. Er gaat geen knipperlichtje aan waardoor de ander ziet dat jij luistert. En ook knikken met je hoofd en het zeggen van "mmmm" of "aha" garandeert niet dat je de ander begrijpt.

Daarom bof ik zo dat ik geen tekenremmingen heb. Met het grootste gemak teken ik wat de ander zegt. Ik laat daarmee direct zien hoe het verhaal van de ander mijn hersenpan binnen komt. Het is 10 keer beter dan een luister-knipperlicht.

Collectieve intelligentie in beeld

Voor jou is bovenstaande tekening waarschijnlijk niet zo veelzeggend. Je ziet wat kreten. En daardoor krijg je hooguit een vermoeden waar het over gaat.

Maar als jij deelnemer was van het gesprek wat ik optekende zie jij jouzelf terug in de tekening. Wat jij zei staat erbij. De tekening bewijst dat wat jij denkt deel uitmaakt van de collectieve intelligentie.

Het gaat nog verder. Jij hebt bijgedragen aan de tekening. Zonder jou zag de tekening er anders uit. Dat maakt jou mede-eigenaar van dit beeld. 

Ik heb die tekening gemaakt. Maar de tekening is overduidelijk van ons.

Conflicten worden een verrijking

Taal en beeld hebben een heel eigen dynamiek. Taal is lineair. Je bereikt er snel een doel mee. Maar je krijgt er ook snel ruzie van. Beeld is radiaal. Het geeft alle gelegenheid om uit te waaieren. En alles vindt gemakkelijk een plek binnen de cirkel. Tegelijkertijd is beeld niet handig als je snel van A naar B wilt. 

Als wij in een gesprek vanuit een andere invalshoek praten ervaren wij een verschil. Het lijkt alsof onze zienswijzen haaks op elkaar staan. Dat leidt gemakkelijk tot een meningsverschil. Voor je het weet zijn wij aan het bakkeleien en aan het mopperen op elkaar.

Maar als je deze verschillen gaat tekenen is er een heel andere dynamiek gaande. Een tekening wordt namelijk interessanter als er verschillen zijn. Er ontstaat een rijkdom aan facetten. Ze vullen elkaar aan.

Gebruik maken van eigenaarschap

Tijdens ons gesprek is er een beeld ontstaan waar wij samen deel van uitmaken. Het is daarom slim om deze tekening in de toekomst terug te laten komen. Omdat wij beelden van nature heel goed onthouden zal er ogenblikkelijk herkenning plaats vinden. We gaan verder waar wij gebleven waren: een gesprek met gedeeld eigenaarschap.

Elke deelnemer heeft een bijzondere band met "zijn eigen plaatje", de tekening die bij zijn inbreng is getekend. Dus als je al die plaatjes stuk voor stuk terug laat komen op een later moment blijft iedereen geboeid. Als er een nieuw artikel volgt over "mijn" plaatje lees ik dat natuurlijk met extra veel nieuwsgierigheid. En als er een serie volgt waarin alle plaatjes de revue passeren blijf ik geboeid bij de hele serie. Want ook ik maak daar deel van uit.

Ga jij tekenen?

Grappig toch? Als kleuter had je geen enkele remming. Maar op een gegeven moment werd alles zo serieus dat alles wat op spel lijkt taboe is geworden. De kans is groot dat jouw organisatie daarvan zo stijf is geworden dat mensen naar hun voorhoofd wijzen als jij gaat tekenen. In dat geval help ik jullie graag het taboe doorbreken met een workshop. Na deze workshop begrijpt iedereen dat deze "kinderachtige" activiteit enorm effectief is.

Wil jij zelf aan de slag met tekeningen maar denk je dat je niet kunt tekenen? Lees dan dit bericht waarin ik je over jouw drempel heen help.

Visuele notulen

Eigenlijk zie ik het liefste dat in alle gesprekken getekend wordt. Het zou de samenwerking overal vergemakkelijken.

In de tussentijd maak ik graag visuele notulen op de bijeenkomsten die jij organiseert. Je houdt er een verslag aan over wat met veel belangstelling en plezier wordt bekeken. Even een voorbeeld bekijken? De bovenstaande tekening maakt deel uit van het verslag wat ik maakte voor het VSB-fonds en je vindt het hier: https://www.betrokkenbuurten.nl/bijeenkomt-ontwikkelingen-programma-betrokken-buurten/

Weer een losse flodder van Frank Los

Ik mail graag mijn losse flodders inspiratie naar jou.
Dan mis je niks.
Ik geef gelijk ook een e-book cadeau met tips over goede uitleg!

meer weten?

illustratie kadootje

Delen is fijn!