Tien redenen waarom je compleet gelukkig wordt van programmeren

Bij zo'n beetje alles wat ik in mijn studio voor klanten doe schrijf ik Javascript. Ik heb het nodig voor mijn animaties, de reacties op handelingen van de gebruiker en om inhoud dynamisch te wijzigen. De mensen om mij heen snappen er niks van dat ik het heerlijk vind om te programmeren. Maar ik vind het hartstikke logisch. Want ik word er heel erg gelukkig van. In dit artikel vertel ik je waarom.

1. Er zijn geen misverstanden

Niks is zo logisch als een computerprogramma. Want als er ook maar een klein beetje logica mist werkt je programma niet. Gelukkig is er altijd een manier om dit gemis op te vullen. Je kunt alles in je programma logisch maken. Probeer dat maar eens in de mensenwereld!

2. Je geheugen werkt als een tierelier

Als je programma meer dan honderd regels telt en je verschillende functies hebt geschreven is het nodig dat je onthoud waar alles ongeveer staat. Tijdens het programmeren ben je dus continue je geheugen aan het trainen.

3. Problemen zijn leuk!

Eigenlijk kun je met computertaal alles maken wat jij bedenkt. En als dat een beetje problematisch wordt is dat leuk. Dan ga je een beetje puzzelen. Het helpt al als je een probleem in stukken hakt. Dan heb je twee problemen die gemakkelijker op te lossen zijn.

Soms kom je er zelf niet uit. Het is altijd mogelijk om dan oplossingen te vinden op internet. Programmeurs helpen elkaar heel graag.

4. Je wordt steeds beter

Bij programmeren wordt je steeds uitgedaagd om nog een stap verder te gaan. Soms loop je gewoon vast. Op zo'n moment moet je echt iets moeilijks gaan doen om het te fiksen. Dat wil je op dat moment ook wel. Want je hebt er al veel moeite in gestoken.

Niemand hoeft te bevestigen dat jij beter wordt. Het is te zien aan de programma's die jij schrijft. Ik kijk met veel plezier naar alles wat ik tot nu toe heb geschreven. En ik zie een duidelijke opgaande lijn. Lekker!

5. Luiheid is een voordeel

Hoe minder code je schrijft hoe beter je programma is. Het werkt sneller en het heeft minder laadtijd nodig. Bovendien ben je sneller klaar! Gaandeweg leer je steeds kortere code te schrijven. Een goede programmeur is lui.

Zelfs alle programma’s waar je code in schrijft moedigen die luiheid aan. Het vult aan wat jij aan het schrijven bent. In een chat is dat heel irritant. Maar bij code klopt die aanvulling bijna altijd.

6. Je wordt een opgeruimd mens

Als je lukraak code onder elkaar gaat schrijven krijg je een onoverzichtelijk programma wat je nauwelijks nog kunt aanpassen. Je leert je code te organiseren door ze onder te brengen in functies en modules. Vaak kun je deze hergebruiken. Je leert dus opgeruimd te denken.

7. Lekker creatief bezig zijn

Soms is het echt lastig om een bepaald onderdeel te bouwen. Je creativiteit wordt dan aangesproken. Dat is leuk! Meestal zijn er meerdere wegen mogelijk. En die wegen kun je weer met elkaar combineren. Zo kom je ook weer op nieuwe ideeën voor de volgende keer.

8. Spontaan geluk

Je bouwt steeds kleine stukjes van het programma. Als er weer een stukje is gelukt komt er dopamine vrij. Dat is het welbekende gelukshormoon. Je voelt je voldaan.

9. Complete pauze

Programmeren brengt je volledig in het huidige moment. Het heeft zoveel aandacht nodig dat de rest van de wereld verdwijnt. Toekomst en verleden bestaan niet meer.

10. Zelfvertrouwen

Als jij het goed hebt gedaan werkt je programma. Een beter bewijs is er niet. Daar krijg je zelfvertrouwen van. Ik doe elke dag wel een vreugdedansje achter mijn computer!

Resultaat van mijn pret

Het leukste vind ik het als ik dingen maak die lekker ingewikkeld zijn. Als er veel gebruikersinteractie is moet je met veel dingen rekening houden. Kijk maar eens op mijn pagina interactieve content. Daar staan de lastigste dingen. Wat mij betreft straalt mijn plezier er vanaf.

Weer een losse flodder van Frank Los

Ik mail graag mijn losse flodders inspiratie naar jou.
Dan mis je niks.
Ik geef gelijk ook een e-book cadeau met tips over goede uitleg!

meer weten?

illustratie kadootje

Delen is fijn!