Visualiseren voor mensen die niet kunnen tekenen

Moet je voor de grap eens een kleuterklas inlopen. Vraag daar dan eens wie er kan tekenen. De kans is groot dat de kinderen gaan lachen. Natuurlijk kunnen zij allemaal tekenen. Wie kan er nu niet tekenen? Het is een rare vraag.

Schrijven is pas moeilijk. Dat kunnen zij nog niet. Ze doen wel graag alsof. Dan tekenen ze dat ze schrijven. En ze hebben gelijk. Schrijven is lastiger dan tekenen. Schrijven is tekenen voor gevorderden. Een geschreven zin getuigt van alle vaardigheden die je nodig hebt om te tekenen. Wat een gepriegel eigenlijk! Tekenen is vrijer dan dat.

Als jij kunt schrijven kun je zeker tekenen. Geen twijfel mogelijk. Alleen vind jij dat je niet kunt tekenen. Je hebt er blijkbaar allemaal voorwaarden aan gehangen. Laat die maar los. Bij visualiseren gaat het om helder, duidelijk en simpel. Mooi hoeft het niet te zijn.  

03

Dit moet je niet willen als je gaat visualiseren

De tekening hiernaast heeft veel te veel details. Het duurt te lang om zoiets te maken als je gaat visualiseren. Het hele proces stokt. En iedereen moet wachten tot jouw kunstwerk af is.

Dit moet je wel willen als je gaat visualiseren

Deze tekening bestaat uit 7 lijnen. En er klopt niks van. Maar je ziet gelijk wat het betekent. En hij is heel snel gemaakt. Er zit vaart in het proces.

Nee joh! Niet zo dun!

Werk met lekker dikke lijnen. Pak een dikke stift. En knal het erop. Met dikke lijnen heb je het voordeel dat je van afstand nog steeds ziet wat je getekend hebt. Bovendien hebben dikke lijnen magie. Zelfs de meest krakkemikkige tekening krijgt status. Het ziet eruit alsof jij het echt zo hebt bedoeld.

Zie je? Dat is beter

Nu zie je van 5 meter afstand nog wat je hebt gemaakt. En die afstand heb je nodig om het geheel te overzien.

Maar wat teken ik dan?

Pak de documenten erbij die jullie hebben geschreven. Pak daar woorden uit die jullie veel hebben gebruikt. Zoals:

  • samenwerken
  • proces
  • verbinding
  • vertrouwen
  • communicatie
  • tijd nemen voor een gesprek

Zoek deze woorden hier op: https://thenounproject.com/search/?q=collaboration

Ik zocht hier op collaboration. En dan krijg je een hele rij met iconen die je kunt natekenen. Pak de simpelste!

De iconen die jij tekent kun je keer op keer gebruiken. Je bouwt je eigen afbeeldingsbibliotheek in je hoofd.

Mijn icoon staat er niet bij

Als jouw icoon er niet bij staat teken je eerst de woorden die er wel bij staan. Dan zijn je tekenspieren lekker opgewarmd. Daarna doe je de iconen die je niet kunt vinden. En dan pak ik een lekker moeilijke als start: vertrouwen.

Vertrouwen als woord is lastig te tekenen. Maar als je aan situaties gaat denken waarbij er vertrouwen nodig is wordt het gemakkelijker. Bungeejumpen, trustfall, je geblinddoekt laten rondleiden, slapen, eh.... Maak jij het rijtje af? Bedenk er een heleboel en teken ze allemaal.

Maak er een spel van met je collega's

Als je met zijn allen gaat tekenen is er niemand die zijn nek hoeft uit te steken. Maak zelf je eigen pictionary met de woorden die jullie veel gebruiken. Raden maar!

Gewoon doen dus!

Ik hoop dat ik met bovenstaande tekeningen heb laten zien dat je geen Rembrandt hoeft te zijn om te visualiseren. Gewoon doen is mijn advies. Het gaat hier om communicatie. Niet om kunst. Het enige wat in de weg staat is jouw koudwatervrees. Ga jij je daardoor laten belemmeren?

Frank Los

Uiteindelijk een representatieve plaat nodig?

Zolang jullie bezig zijn met jullie eigen proces is de kwaliteit van jullie tekeningen van geen enkel belang. Maar ik kan me voorstellen dat als jij je visualisatie wilt gaan delen met je netwerk je graag een upgrade wilt.

In dat geval zet ik daar graag mijn schouders onder. Kijk maar even hier naar voorbeelden van mijn werk.

Weer een losse flodder van Frank Los

Ik mail graag mijn losse flodders inspiratie naar jou.
Dan mis je niks.
Ik geef gelijk ook een e-book cadeau met tips over goede uitleg!

meer weten?

illustratie kadootje

Delen is fijn!