ga naar de hoofdinhoud
Logo Frank Los
Frank Los
Verhelderaar
voor duidelijkheid en inzicht
voor maatschappelijk betrokken projectleiders

Lekker concreet de samenwerking verbeteren

Morgen mag ik samen met allemaal partners uit de wijk sparren over verbetering van de samenwerking in de wijk. In opdracht van de gemeente heb ik een bijeenkomst samengesteld. Hartstikke visueel natuurlijk. Dat snap je.

Springplankje bouwen

Van te voren heb ik allemaal mensen gesproken via mijn beeldscherm. En ik vroeg alle genodigden om een korte case te beschrijven. Op die manier had ik allemaal materiaal om een springplankje te bouwen.

Uit alle verhalen destilleerde ik de uitdagingen die erin verscholen zaten. Ik maakte er allemaal tekeningen bij. En die hangen we groot aan de muur. Hier zie je één van de vier bladen die ik van te voren stuurde met de mail.

Onder deze uitdagingen hang ik dan alle cases. Ik heb ze uitgeprint met een lekker groot lettertype.

Invullen maar!

De opdracht is morgen om samen te bedenken hoe deze uitdagingen aangepakt moeten worden. Lekker concreet. "We moeten verbinding aangaan" of "We moeten tijd nemen voor gesprek" is niet genoeg. Hoe ga je ervoor zorgen dat dan ook gebeurt?

Iedereen loopt vrij door de zaal. Je kunt gewoon aansluiten bij de uitdaging die je het meeste interesseert. Dus iedereen kan alvast oefenen met verbinding aangaan en de mensen betrekken die bij dit gesprek horen.

En dan plakken maar! Er liggen bergen met post-its en stiften. De bedoeling is dat alles wat bedacht wordt op de muur terecht komt. Tussen de tekeningen is plek zat. En we willen flinke oogst!

Overzicht

Na de bijeenkomst maak ik een getekend overzicht van alle uitkomsten. Dat maakt het gemakkelijk om uit te voeren wat er is bedacht.

Het is allemaal niet zo moeilijk

Het proces aanjagen is niet zo moeilijk als je gewoon begint. Het vuurtje aansteken is zo gedaan. Vervolgens is het vuurtje brandende houden ook niet zo lastig. Zelf-marketing in de vorm van mails. Een inspirerende website met handige informatie en overzichten. En zo'n losse bijeenkomst een paar keer per jaar herhalen. Niks sprekers en programma. Gewoon lekker met elkaar in gesprek.