ga naar de hoofdinhoud
Logo Frank Los
Frank Los
Verhelderaar
voor duidelijkheid en inzicht
voor maatschappelijk betrokken projectleiders

Zullen we samen lekker vaart maken?

Want Jeetje Mina. Het gaat zo traag als stroop hè? Mensen houden vast aan het oude vertrouwde en komen maar traag in beweging. En dat terwijl het allemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn als ze denken. Ik help je graag!

Frank Los treedt op festival
Frank Los steekt hoofd door theatergordijn

Rijke ervaring van de artiest

Jarenlang trok ik als artiest langs bijeenkomsten, feesten en festivals. Dat deed ik als karikaturist en dichter. En ik improviseerde met tegendraadse filosofische humor. Overal waar ik kwam had ik de taak om mensen de tijd van hun leven te bezorgen.

Moet je voorstellen. Duizenden keren moest ik daarvoor aansluiting zien te vinden met een groep die ik nog nooit had ontmoet. En elke groep had zijn eigen uitdagingen. Toch lukte me keer op keer om de mensen te inspireren.

Deze ervaring zet ik graag voor je in. 

publiek in De Transparante Kerk
De Transparante Kerk op een festival
Bellen blazen in De Transparante Kerk

Ruimdenkendheid prediken

In 2011 kwam ik op het dwaze idee om met mijn Transparante Kerk het land door te reizen. Het was een gigantisch opblaasbaar gevaarte van doorzichtig plastic. Hierin predikte ik ruimdenkendheid. Ik noemde mezelf domi-ja in plaats van domi-nee. En mijn kerk was bedoeld om leeg te lopen.

De kerk is nog geopend door Jules Deelder. Ik ben er trots op dat ik hem tot fan mocht rekenen. Want hij vond niet snel iets leuk.

Frank ordent informatie
Frank vertelt verhaal
Frank tekent digitaal

Tot ik mijn roeping vond

Niks is zo kwetsbaar als transparant plastic. Mijn kerk versleet onder mijn ogen. En dat was eigenlijk heel fijn. Want het was een onhandelbaar pakket van 150 kilo wat mijn vrouw en ik elke keer heen en weer moesten verslepen.

En het klopte ook nog op een andere manier. Want ik merkte gaandeweg dat ik er juist heel goed in was om met woorden en beelden de verhalen van anderen omhoog te tillen.

Een gedreven leraar vertelde mij in een half uur zijn visie op het ideale onderwijs. In 3 zinnen vatte ik zijn verhaal samen. Bam! In de roos. Zijn ogen begonnen te glimmen. Dit was het helemaal.

En toen wist ik het. Ik heb mijn roeping gevonden. Eerst vertelde ik mijn eigen verhalen. Nu help ik vernieuwers en veranderaars aan slagkracht bij hun missie om de wereld mooier te maken.

Mijn gereedschapskist

Illustraties

Al mijn werk maak ik digitaal. Dat heeft het grote voordeel dat je er vervolgens van alles mee kan doen.

Op het web zijn de tekeningen lekker klein zodat ze snel laden. Tegelijkertijd kunnen ze zo groot afgedrukt worden als een huis, zonder kwaliteitsverlies.

Storytelling

Ik trad ruim 20 jaar op als entertainer. In deze tijd heb ik de meest uiteenlopende groepen vermaakt met verhalen en gedichten.

De mooiste herinneringen heb ik aan mijn optredens als straatartiest en op festivals. Ik heb bijvoorbeeld op Oerol, Lowlands en De Zwarte Cross gespeeld.

Programmeren

Sinds het begin van deze eeuw maak ik mijn tekeningen interactief met Javascript. 

Sindsdien maakte ik de meest uiteenlopende web-applicaties. Ik zet binnen een mum van tijd een website in elkaar. En ik maak zelfs apps.

Snel van begrip

Ik reisde ongeveer 10 jaar door Nederland om visuele notulen te maken. Ik heb daar veel van geleerd; elke dag snuffelstage.

Maar de snelheid van mijn begrip komt vooral ook doordat ik mijn eigen meningen niet serieus neem. Dat haalt een boel ruis weg.

Tegengeluid

Als je met mij gaat werken kun je tegengeluid verwachten. Ik ben behoorlijk kritisch. En ik vertel je als ik ervaar dat het "wrikt".

Ik neem het standpunt in van je doelgroep. Vanuit die plek snap ik precies wat er gehoord wil worden en wat juist weerstand oproept.

Plezier

Mijn optimisme en vrolijkheid straalt door in mijn werk. Ik ben open naar de wereld en ik ben er goed in om dingen leuk te maken.

Waarschijnlijk komt dat omdat ik heel benieuwd blijf naar de wereld. Ik vind het fantastisch om door al die deuren te mogen kijken. 


Even met je meedenken?

Doe ik graag. Nemen we samen een half uur de tijd om jouw uitdaging te bespreken. Doen we online, lekker laagdrempelig.

Na dit half uur weet jij wat de volgende stappen moeten zijn en of je me nodig hebt. 

Het gesprek is kosteloos en vrijblijvend.

Wij gaan na dit gesprek alleen samen verder als jij dat graag wilt en ik zeker weet dat ik jouw opdracht uitmuntend uit kan voeren.