Frank Los
Helderheid in woord en beeld

Visuele Verbinder

Van polariteit naar gezamenlijkheid

Hoe jullie elkaar echt zien
en samen doelgericht doorpakken

Alle samenwerkingspartners voelen zich gezien
Daardoor is er ruimte voor onderling begrip
Jullie samenwerking is een krachtige eenheid 

Wat wordt er gezegd bij de koffieautomaat?

Dat lijkt wel een gouden regel. Overal waar je komt. Wat mensen er echt van vinden wordt gezegd bij de koffieautomaat. Je zou er bijna opnameapparatuur in verbergen. Want in jouw bijeenkomst of sessie wordt dit allemaal niet gezegd.

Afspraken maken is lastig

Het is lastig om alle partijen aan tafel te krijgen. Bij het doorbladeren van de agenda's merk je dat er pas weken verderop tijd is. Want het is druk, druk, druk. En je voelt het al aan je klompen. Er zal te weinig tijd zijn om alles uitvoerig te bespreken. Tergend traag komen jullie stapje voor stapje verder. De vaart komt er maar moeizaam in.

Elke keer dezelfde mensen

Het zijn elke keer dezelfde mensen die zich laten zien. Erg representatief is dat niet te noemen. Je wilt ook de geluiden van de anderen horen. Je hebt hen nodig om stevig draagvlak te krijgen. Hoe zorg je ervoor dat de groep diverser wordt? Dat is geen gemakkelijke opgave.

Ongelijke inbreng

Tijdens je bijeenkomst zijn er altijd een aantal die met zoveel vuur hun mening verkondigen dat er weinig ruimte overblijft. Eigenlijk voeren zij alleen maar het gesprek met elkaar. Anderen zijn naarstig op zoek naar een moment waarop zij in kunnen springen met hun inbreng. En vaak voelt dat ook nog als mosterd na de maaltijd. Het evenwicht is zoek. Op naar de koffieautomaat, de geduldige uitlaatklep voor alles wat je eerder niet kwijt kon.

Polariteit

De meningen lijken soms ver uit elkaar te liggen. Maar uit ervaring weet jij het al. De soep wordt lang niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend.  Je komt juist tot slimme oplossingen als je ideeën combineert. Maar de groepsdynamiek maakt dat lastig. Mensen staan muurvast op hun eigen standpunt en praten langs elkaar heen.

Dus hak jij een knoop door

Het gevolg is dat jij op een gegeven moment een knoop moet doorhakken in de wetenschap dat je niet alle geluiden gehoord hebt. Je twijfelt of er wel voldoende draagvlak is. Maar ja. Wat moet je anders?

En dan hoop je maar dat jij het goed inschat. Want als er onvoldoende draagvlak is krijgt jullie beweging geen kracht. Sterker nog. Je kunt rekenen op weerstand en verzet.

De oplossing?

Visuele Verbinder

Deze uitdaging hoeft voor jou niet lastig te zijn

Als visueel verbinder maak ik een verhelderend overzicht waarin de input van alle betrokkenen gelijkwaardig verwerkt is. Alle meningen worden verzameld in één overzicht.

Hierdoor vallen alle schuttingen om. Je kunt het hele landschap overzien tot aan de horizon. De frisse wind kan vrijuit waaien. En jullie kunnen elkaar weer zien.

Zichtbare verbondenheid

Ken je dat? Als je iemand op straat ziet tekenen ben je altijd nieuwsgierig. Je moet toch even kijken. Stel je eens voor dat jij dan mag bepalen wat er getekend wordt. Zo werk ik ook.

In ons gesprek deel ik mijn scherm zodat jij meteen kan zien welke vorm ik geef aan jouw woorden. Jouw opmerkingen krijgen een plek in één gezamenlijk beeld. Al jullie inbreng neem ik mee om tot één resultaat te komen.

Voorbeeld

Hier zie je een voorbeeld van Draagvlak op een Presenteerplaatje. En hier heb ik nog maar vier personen gesproken. Kun je nagaan hoe rijk jouw resultaat zal zijn.

Zie je hoe helder ik alle input met elkaar in verband breng?

Natuurlijk is een afbeelding hier op de website nogal klein. Jij krijgt straks een gebruiksvriendelijke PDF met een helder overzicht.

Snel en effectief

Een één-op-één-gesprek plan je makkelijk in. Dat is vooral omdat de gesprekken online zijn. De gesprekken duren precies zo lang als nodig is. Er hoeft per opmerking niet een hele groep te luisteren. Daardoor blijft het energielevel hoog. Alle aandacht is voor jou.

Samen naar de kern

In het gesprek vraag ik door tot ik jou snap. Omdat jij mij ziet tekenen is er gelijk een “check” of ik begrijp wat jij bedoelt. We komen samen tot de essentie. Zo krijg je heldere en bondige boodschappen in beeld. Zonder ruis.

Veilig vrijuit praten

In de tekening zie je niet van wie welke opmerkingen komen. Onze gesprekken zijn anoniem. Het gevolg is jij niet voorzichtig hoeft te zijn met jouw uitspraken. Dat zorgt voor een veilige sfeer waarin alles gezegd kan worden. Sociaal wenselijk of niet. Hoe plezierig is het om vrijuit te kunnen zeggen wat er in je opkomt?!

Je krijgt alles te horen

Plaatjes zetten de volumeknop van de verbeeldingskracht op 10 waardoor jouw vrije denken voluit wordt aangesproken. Er ontstaat ruimte voor mogelijkheden die eerst niet leken te bestaan.

De tekening wordt steeds vollediger en nodigt uit tot aanvullen. Grenzen worden opgerekt. Wat niet gezegd durfde te worden vindt alsnog een plek.

Tegenstellingen worden nuances

De bevroren hardheid van de tegenstellingen smelt als sneeuw voor de zon. De kern wordt zichtbaar. Nu hebben we iets waar we mee kunnen werken. Opeens blijken tegenstellingen krachtige perspectieven te zijn die elkaar aanvullen. Zij vormen samen een genuanceerd beeld waarin alle inzichten zijn meegenomen.

tegenstellingen verbinden

Een unieke manier om tegenstellingen te verenigen waardoor er één krachtige visie ontstaat.

Veilige sfeer 
door anonimiteit

Anonieme individuele gesprekken zorgen voor een veilige sfeer waarin alles ruimte krijgt.

Gemakkelijk in te plannen

Online gesprekken kunnen makkelijk ingepland worden tussen de bezigheden door. 

Esther Kopmels
Bestuur Stichting Onbegrijpelijk Brein
"Frank is heel snel in zijn denken en heeft binnen no time door waar het in je verhaal om gaat"
Annemieke Rexwinkel-Pelgrom
De Verbinders
"Frank heeft mij geholpen met ideeën die in mijn hoofd hoofd zaten te ordenen/structureren en om te zetten naar plaatjes."
Esther Flens
Wijkmanager Gemeente Wageningen
"Frank Los luistert goed. En hij denkt enthousiast mee. Hij is heel open waardoor je altijd weet wat je aan hem hebt."

Wat kost dat?

  • per zes gesprekken
  • uitgewerkte PDF met overzicht
  • losse plaatjes voor latere communicatie

vanaf € 600,-

Even overleggen?

Frank Los

Misschien weet je nu al dat je graag gebruik wilt maken van mijn creativiteit.
Het kan ook zijn dat je twijfelt.
Misschien wil je alleen maar een vraag stellen.

In alle gevallen praat ik graag met je.
Ik beantwoord graag je vragen
en wijs je ook graag verder als ik denk dat ik niet de juiste man ben.

Je kunt me bellen: 
06 430 466 58
of je kunt onderstaand formulier invullen.
Je krijgt binnen 24 uur antwoord.

Even overleggen?

Misschien weet je nu al dat je met mij in zee wil gaan. Het kan ook zijn dat je twijfelt. Of je wil alleen maar een vraag stellen.

In alle gevallen praat ik graag met je. Ik beantwoord je vragen. Je zit nergens aan vast.

Je kunt me bellen: 06 430 466 58

of onderstaand formulier invullen.

Je krijgt binnen 24 uur antwoord.

Ik vraag om je naam en email zodat ik met je kan communiceren. Ik verstrek jouw gegevens nooit aan derden. Zie ook mijn privacyverklaring.

Gratis ebook
Hoe je een bruisend verhaal vertelt dat iedereen snapt
Hoe je de vonk laat overspringen
Zodat je samen in een stroomversnelling komt
Stuur mij de gratis download