illustratie klok

Weet jij hoe snel jouw website is?

Laatst sprak ik een vriend van mij die aan professioneel webdesign doet. Hij deelde trots een aantal websites met mij via de chat. 

Omdat ik zelf snelheid belangrijk vind haalde ik zijn sites door de snelheidsmeter. En ik gaf hem een compliment. Want de laadtijd waren ongeveer een seconde. En dat is netjes. Een paar maanden geleden nog was de laadtijd van zijn werk beduidend langer.

De laadtijd doet er niet toe

Echt. Dat zei hij. "De laadtijd doet er niet toe met al die snelle verbindingen van vandaag de dag". Meen je dat? Als professioneel web-bouwer? Ik weet niet of jij weleens websites bezoekt met je mobiele telefoon. Maar er zijn nogal wat websites waarbij ik ben afgehaakt omdat de website zo traag laadde.

Grote verbazing

Grote verbazing volgde toen ik van andere ontwikkelaars de snelheid bekeek. Het lijkt erop dat het de meesten niks kan schelen. Drie of vier seconden lijkt heel normaal. Maar dat is het niet. Want het kan véél sneller.

We zijn niet altijd thuis

Thuis hebben we misschien snel internet. Onderweg moet je maar afwachten. Een aanzienlijk deel van jouw bezoekers bekijkt je site met een telefoon of tablet.

Zoekresultaten

Als je gevonden wilt worden met zoekmachines is de snelheid van je site nog belangrijker. De snelheid van je site wordt meegenomen in je ranking.

Vertrouwen

De laatste (en misschien wel de belangrijkste) reden waarom de snelheid van je site belangrijk is gaat over het vertrouwen van jouw bezoeker. Als je site langzaam is daalt dat vertrouwen aanzienlijk.

Meet je resultaat

Er zijn een aantal plekken waar je de snelheid van je pagina kunt meten. Ik noem er twee:

Pingdom toolsGTmetrix
Als je gaat meten stel dan even een plek in wat dicht in de buurt ligt. Meten vanuit Japan is niet zo realistisch.

Als je website traag is bel dan even je web-ontwikkelaar. Of bekijk YouTube filmpjes als je zelf je website onderhoud.

Het is ook slim om even de websites te meten van ontwikkelaars voordat je ermee in zee gaat. 

Wat ik doe

Foto's en afbeeldingen zijn nog het zwaarste van een website. Ze bevatten enorm veel informatie. Daarom werk ik voornamelijk met gecodeerde afbeeldingen: svg's (Scalable Vector Graphics).

Daarnaast laad ik vaak pas elementen als de gebruiker erom vraagt. Op deze website is een pagina met 3 youTube-video's. Ik haal ze pas op als de gebruiker op de knop klikt. De website wordt er op mijn computer een halve seconde sneller van. Als je op een mobiel kijkt kun je dat getal vermenigvuldigen.

Verder haal ik mijn site regelmatig door de snelheidsmeter.

Ik maakte laatst een pagina met 45 animaties. Hij laadt binnen een seconde.

Weer een losse flodder van Frank Los

Ik mail graag mijn losse flodders inspiratie naar jou.
Dan mis je niks.
Ik geef gelijk ook een e-book cadeau met tips over goede uitleg!

meer weten?

illustratie kadootje

Delen is fijn!