ga naar de hoofdinhoud
Logo Frank Los
Frank Los
Verhelderaar
voor duidelijkheid en inzicht
voor maatschappelijk betrokken projectleiders

Hebben jullie ook een paar ingangen teveel?

In de wijk is samenwerken niet altijd even gemakkelijk. Partners weten vaak niet van elkaar wat ze doen. Dus nu ben ik voor een gemeente een blog aan het maken waardoor dit duidelijk wordt.

Helder uitleggen is zo gemakkelijk niet

Deze week belde ik de eerste samenwerkingspartner. En de 2 vragen die ik stelde leken vrij eenvoudig.

  1. met welke vraag kunnen ze bij jou terecht?
  2. welke oplossing heb jij dan?

Nou! Dat was zo gemakkelijk nog niet. Ik kwam terecht in een oerbos van ingewikkeldheden. En ik verdwaalde binnen de kortste keren. Mijn gesprekspartner had zo'n ingewikkeld verhaal dat ik er geen wijs meer uit werd. Mijn hersens draaiden overuren. Er kwam nog net geen rook uit mijn oren. Dus daar is wel een slag te maken!

Eén ingang

Eén van de dingen die het ingewikkeld maken is dat er voor verschillende gevallen verschillende ingangen zijn. En dat is gewoon niet zo slim.

Stel je voor dat de IKEA twee ingangen had. Eén voor slaapkamerdingen en één voor woonkamers. En dat er dan zelfs iemand van de IKEA de klanten zou corrigeren. Moet je als klant weer naar buiten om de andere ingang te nemen. Irritant joh... De IKEA zou klanten verliezen.

Als je eenmaal in de IKEA bent kun je kiezen voor de "korte route". Een eenvoudige keuze. Als klant hoef je niet echt na te denken. Je weet meestal al wat je wilt. Lekker rondneuzen en alles zien. OF: Even lekker snel afhandelen zodat je weer verder kan met klussen.

IKEA heeft er zo goed over nagedacht dat je als klant makkelijk de weg vindt. Het is zo vanzelfsprekend dat je niet eens merkt hoe slim het in elkaar zit. Daar hebben ze goed over nagedacht.

Helder uitleggen dwingt je om na te denken

Dus ik word best een beetje irritant. Want ik wil het helder hebben. Dat is mijn opdracht. Dus voor je het weet ben je bezig met het opnieuw inrichten van je processen en het maken van keuzes. Terwijl jij al dacht dat het helder was. Gelukkig help ik je ermee. Ik veeg graag alle vraagtekens voor je uit. Ik ontwerp samen met jullie een overzicht wat slechts op één manier bekeken kan worden. Lekker hoor. Kunnen jullie samen weer slagen maken. Zonder irritaties en gedoe.

Klik maar even hierop: https://franklos.nl/praatplaat/