ga naar de hoofdinhoud
Logo Frank Los
Frank Los
Verhelderaar
voor duidelijkheid en inzicht
voor maatschappelijk betrokken projectleiders

Wat plaatjes te maken hebben met niet opgegeten worden

Stel je voor dat je leeft in de prehistorie. Dan kan elk moment het gevaar van alle kanten komen. Voor je het weet word je opgegeten. Dus als er iets beweegt in de struiken is het fijn als je dat gelijk ziet. Want dan kun je op tijd beginnen met rennen als dat nodig is.

Je brein helpt je om in leven te blijven. Gevaar wordt in een oogwenk opgemerkt. Het is een krachtige visuele ontvanger die altijd aan staat.

Dat is de reden dat mensen blij worden van plaatjes. Ons brein is ervoor ontworpen.

Hierom zijn animaties zo krachtig. Als iets beweegt moet ernaar gekeken worden. Het kan zomaar iets zijn wat jou op gaat eten.

Tekst is in termen van evolutie een pasgeboren baby. De mens is zo ontzettend veel ouder dan tekst. Het brein lijkt wel op een hoogbejaarde achter de computer. Tekst is ploeteren geblazen.

Een woord als geheel herkennen? Kan ie niet. En dan maakt het niet eens uit dat je het woord al duizenden keren zag. Voor het brein blijft elk woord een verzameling plaatjes die hij in verband moet zien te brengen met elkaar. Een enkel plaatje herkent ie in één oogopslag.

Natuurlijk kan je niet zonder tekst. Want hoe wil je met een plaatje zeer gedetailleerde uitleg geven? Dat lukt je niet.

Wat je wel kan is het brein ontlasten door je teksten te combineren met plaatjes en animaties. Zo vergroot je de kans dat jouw ontvanger aangehaakt blijft aanzienlijk. Kijk hier maar eens: https://franklos.nl/ontspannen-overzicht/