ga naar de hoofdinhoud
Logo Frank Los
Frank Los
Verhelderaar
voor duidelijkheid en inzicht
voor maatschappelijk betrokken projectleiders

Miscommunicatie op de werkvloer en hoe je dat kunt voorkomen

Ken je dat? Miscommunicatie op de werkvloer? Voor je het weet vallen je woorden verkeerd. En dan heb je zomaar iets gezegd wat je helemaal niet zo bedoelde. Als je bezig bent met organisatieverandering kan dat desastreuze gevolgen hebben. Heb je opeens een hele club medewerkers tegen je in het harnas gejaagd. Moet je voorkomen natuurlijk. Daarover gaat dit bericht.

Alarmbelletje: ontstaat er miscommunicatie op de werkvloer?

Vorige week was ik in overleg met het management van een grote zorgorganisatie. Ze gaan een groot congres organiseren en willen graag dat ik kom verhelderen. De titel van het congres weten ze nog niet. Het gaat in ieder geval over “mensen zien”. En dan gaat er bij mij een alarmbelletje rinkelen. Ontstaat hier miscommunicatie op de werkvloer?

Prachtig, lijkt…

Mensen zien. Dat klinkt prachtig als je het hoort. Dat je oog hebt voor de mensen. Voor de individuele verschillen. En dat je daar dan zoveel mogelijk op inspeelt. Een hele verbetering ten opzichte van hoe het nu vaak gaat. Tenslotte lijkt de zorg nu vaak op een vleesfabriek.

Miscommunicatie op de werkvloer

Als ik mij met mijn boerenverstand inleef in de medewerker ga ik steigeren. Dan ben ik een zeer betrokken mens die voor de zorg heeft gekozen omdat ik oog heb voor mensen. In mijn werk raak ik alleen gefrustreerd. Want dan heb ik opeens geen tijd voor individueel contact. De werkdruk is hartstikke hoog. Ik moet meer doen dan in een dag past. En dat moet ik ook nog eens allemaal opschrijven. Het wordt mij onmogelijk gemaakt om mijn werk zo te doen als ik zelf graag zou willen. En nu moet IK opeens leren hoe ik naar mensen kijk? Joh, kijk eens even lekker naar jezelf! Zie je? Miscommunicatie op de werkvloer.

Wat dan?

Welke woorden worden er op de werkvloer gebruikt als het over dit onderwerp gaat? Waarover wordt gesproken als het om verbeteringen gaat? Wat zeggen je collega’s als ze hun verlangens uitspreken? Miscommunicatie is verleden tijd. Als je inspeelt op wat er leeft bij je collega’s kan je congres niet meer stuk.