ga naar de hoofdinhoud
Logo Frank Los
Frank Los
Verhelderaar
voor duidelijkheid en inzicht
voor maatschappelijk betrokken projectleiders

NIVEA is dwaas

Niet invullen voor een ander. Het is gemakkelijk gezegd. En mensen doen dat ook. Om de haverklap. Moet je voor de grap eens proberen. NIVEA. Het lukt je niet. Het is de enige manier om tot begrip te komen.

Jij en ik hebben allebei de wereld in ons hoofd. Het lijkt best wel alsof we samen één wereld delen. Dat is alleen een illusie. Want wat ik zie verschilt 100% van wat jij ziet. 

Er zijn weliswaar zoveel overeenkomsten dat we een gesprek kunnen voeren. Ondertussen verschillen zelfs die overeenkomsten van elkaar. We hebben het eigenlijk altijd over iets anders.

Want als jij iets aan mij vertelt ontvang ik een fragment uit jouw wereld. En dan is het de kunst om dit fragment als een puzzelstuk in mijn wereld te laten vallen. Ik zorg er zelf voor dat het past.

En dat fragment is niet helemaal duidelijk hè? Het is een kwestie van geluk als je precies de juiste woorden vindt. En zelfs dan nog is taal best beperkt. Bij het woord “boom” denk ik bijvoorbeeld aan iets heel anders dan jij. Jij denkt misschien wel aan een spar. En ik aan een bananenboom. Zie je? Zelfs de omgeving verandert mee. Jij zit in de Alpen. En ik in Afrika.

Ondertussen lijkt het de hele tijd alsof we het over hetzelfde hebben. Ondanks alle tegenwind gaat onze communicatie heel erg goed. De dingen die jij zegt passen zo gemakkelijk in mijn wereld dat ik niet eens merk dat ik daar moeite voor doe. Ik vul in voor jou. Zonder dat wij het in de gaten hebben.

Weet je wat dit proces nog veel gemakkelijker maakt? Vaagtaal. Want met vage taal heb ik nog veel meer ruimte om jouw woorden naar believen te kneden. Vaagtaal geeft mij alle ruimte om te horen wat ik horen wil. Heerlijk!

De volgende keer dat we elkaar zien ben jij alleen niet zo blij. Want ik heb helemaal niet gedaan wat we hebben besproken. En jij bent nog wel zo duidelijk geweest. Jammer hè? In plaats van onze successen te vieren hebben we nu een conflict. Daar wil je er niet teveel van hebben.

Gelukkig is dit niet waar. Want ik weet dat ik voor je invul. Daarom doe ik extra moeite. Ik vraag je om duidelijk en concreet te zijn. En ik vat even samen wat ik heb gehoord. In andere woorden. Zodat we samen zien of ik begreep wat jij bedoelde.

En daarna ga ik puzzelen met jouw inhoud. Ik maak je verhaal kort en bondig. En ik zet verschillende brillen op om te kijken of het duidelijk genoeg is. Vervolgens maak ik er een illustratie bij die bijdraagt aan helderheid. Zo kan jouw ontvanger het plaatje letterlijk voor zich zien.