ga naar de hoofdinhoud
Logo Frank Los
Frank Los
Verhelderaar
voor duidelijkheid en inzicht
voor maatschappelijk betrokken projectleiders

Waarom regels zorgen voor een flinke portie gezelligheid

Regels die zorgen voor gezelligheid. Dat klinkt bijna tegenstrijdig. Maar doe maar eens een spelletje zonder de spelregels. Dat gaat misschien best een tijdje goed. Want dan weet je het nog van de vorige keer. Maar als jullie het niet eens zijn stokt het hele spel..

Stel je voor dat het boekje dan kwijt is. Naarstig wordt er gezocht. En ondertussen begint de discussie al. Ja tegenover nee. Een patstelling. En omdat iedereen wil winnen geeft niemand toe. Liever nog gooien ze het hele spel door de kamer. Vermoeiend joh. Een echte spelbreker: regels die kwijt zijn.

Spelregels zijn fijn. Als het geen PDF is van 80 kantjes tenminste. Moet je hele bladzijden lezen terwijl de rest op je zit te wachten. Tegen de tijd dat je eindelijk snapt hoe het ook alweer ging moet je bezoek alweer naar huis.

De spelregels die in de dozen zitten zijn doorgaans heel erg gemakkelijk. Daar hebben die spelfabrikanten goed over nagedacht. Er staat precies in wat je nodig hebt. In eenvoudige taal. En met plaatjes die snel laten zien hoe het moet. Bovendien vind je dankzij deze plaatjes heel snel wat je zoekt. 

Zie je al waar ik heen wil? Dezelfde principes gelden als je gaat samenwerken. Alleen noemen we regels dan kaders. En de spelregels zijn documenten, vaak Pdf's van 80 kantjes met droge taal waar je maar niet doorheen komt.

Voordat je de volgende keer een document gaat schrijven kun je dus maar beter eerst even de spelletjesdoos openen. Heb je een prachtig voorbeeld van een document wat prettig en praktisch is. Wat zullen je collega's blij zijn.

Als je er niet uitkomt moet je mij maar even bellen. Het maken van heldere spelregels is mijn vak. Kijk hier maar eens: https://franklos.nl/ontspannen-overzicht/