
Hoe een ‘leesmagneet’ mensen steeds dieper in het verhaal trekt
Hoe zorg je ervoor dat een belangrijk onderzoeksrapport niet alleen wordt gelezen, maar ook echt beleefd? Voor Universiteit voor Humanistiek en Amsta ontwikkelde ik een interactieve website die het onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis op de instelling op een toegankelijke manier presenteert.
Interactieve animaties die reageren op scrollen
Door te scrollen zet de gebruiker zelf animaties in beweging. Dit houdt de aandacht niet alleen vast, maar prikkelt ook de nieuwsgierigheid. In plaats van een passieve lezer wordt de bezoeker een actieve deelnemer. De animaties fungeren daarbij als een subtiele beloning, wat de aanmaak van dopamine stimuleert—het geluksstofje dat ons brein motiveert om verder te gaan. Dit maakt het ontdekken van informatie niet alleen effectief, maar ook aantrekkelijk.
Van overzicht naar verdieping
Niet iedereen heeft dezelfde informatiebehoefte. De één wil snel de kern scannen, de ander wil diep in de inhoud duiken. Daarom ontwierp ik een website als een visuele ervaring die bezoekers uitnodigt om steeds verder te verkennen.
- Eerste niveau: Een overzichtspagina met de kern van het onderzoek, weergegeven in drie geanimeerde praatplaten..
- Tweede niveau: Hier worden de praatplaten uit elkaar getrokken en aangevuld met extra animaties die verbanden en details onthullen.
- Derde niveau: Elke animatie leidt door naar een achterliggende pagina, waar de lezer nóg dieper in de inzichten kan duiken.
Dankzij deze gelaagde aanpak blijven bezoekers betrokken, omdat ze steeds weer een stap verder willen zetten.