
Van onderzoek naar praktijk in één praatplaat
De Wijkwaardenkaart is ontwikkeld door Bindkracht10 en de HAN, vanuit de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen. Deze tool helpt om inzichten te verzamelen vanuit het perspectief van buurtbewoners. Hun wensen en mogelijkheden staan centraal in gesprekken over wijkgericht werken.

Praatplaten effectiever dan een schriftelijk verslag
Ik ben gevraagd om verslag te doen van het onderzoek naar de Wijkwaardenkaart, niet in tekst, maar in de vorm van praatplaten. Dit bleek een doorslaggevende keuze. Uit het onderzoek "(SAMEN)WERKEN AAN WIJKWAARDEN" (Michelle van der Tier, Thomas Noordink, Gideon Visser, Jasper Jeurens – 14 januari 2025) komt naar voren dat professionals meer waarde hechten aan een praatplaat dan aan een schriftelijk verslag:
- De praatplaat stimuleert gesprekken over wijkwaarden en hoe hiermee aan de slag te gaan.
- Inzichten worden toegankelijker en kunnen eenvoudig worden teruggekoppeld aan inwoners.
- De visuele aanpak zet aan tot actie en versterkt het meedoen en meebeslissen
Dit bevestigt de kracht van visuele tools in het sociaal domein: een goed ontworpen praatplaat maakt complexe informatie niet alleen begrijpelijker, maar helpt ook om beleid en praktijk dichter bij elkaar te brengen.
Coaching en visualisatie: een niet-overdraagbare expertise
Tijdens dit proces werd ook duidelijk dat mijn coaching en visuele vertaling een essentiële rol speelden. Het ontwikkelen van een effectieve praatplaat vraagt niet alleen om tekenvaardigheid, maar ook om het vermogen om structuur en helderheid aan te brengen in complexe vraagstukken. Volgens de betrokken professionals was deze expertise niet zomaar overdraagbaar. Dit onderstreept hoe belangrijk een doordachte visuele vertaling is in projecten zoals deze.