Het prachtige huwelijk tussen tekst en beeld

en hoe je ze samen perfect in balans brengt

Heb je weleens gehoord van de begrippen lineair en radiaal? Lineair gaat van A naar B. Je wordt door een lijn aan de hand genomen. Radiaal is alle kanten op. Dat geeft de gelegenheid vrij te denken. Het geeft de mogelijkheid om te overzien.

Deze twee vullen elkaar prachtig aan. Je hebt immers allebei nodig. Soms gaat het om overzicht. Soms gaat het om details. In het laatste geval zoom je in. Inzoomen moet natuurlijk in een lijn. Anders zoom je mis.

Tekst is overwegend lineair

Tekst begint bij de hoofdletter en eindigt bij de punt. Elke regel staat in een lijn gerangschikt. En dat is fijn. Anders snap je het niet.

Dat maakt tekst uitermate geschikt om in te zoomen op details. Je kunt diep ingaan op een onderwerp.

Beeld is overwegend radiaal

Een afbeelding heeft geen begin of einde. Je beslist zelf waar je begint met kijken. En je kijkt willekeurig elke kant op die je maar wilt. Een afbeelding geeft gelegenheid om te overzien en te verkennen.

De verkeerde kracht inzetten

Mensen die webteksten schrijven worden geadviseerd om veel kopjes te gebruiken. Eén van de redenen hiervoor is dat mensen scannend websites bezoeken. Maar dan kies je het verkeerde medium. Scannen is radiaal.

Andersom zie ik dat veel infographics zo lineair zijn als wat. Heel langwerpig naar beneden. Dat is natuurlijk niet de beste manier om overzicht te bieden. 

De juiste kracht inzetten

Als je weet dat de websitebezoeker scannend verkent is het slim om hem te trakteren op een radiale presentatie. Een overzicht met afbeeldingen dus.

Op het moment dat de bezoeker geïnteresseerd is in één van de onderwerpen kan hij op een knop klikken. En dan presenteert zich daar een verdiepende tekst.

En dan ben ik er echt voorstander van dat je op dat moment op dezelfde pagina blijft in de buurt van het overzicht. Want dan kun je gemakkelijk wisselen tussen verkennen en verdiepen. Je bent toch in de buurt!

Dat betekent dat je de tekst pas plaatst als de bezoeker erom vraagt. Zo houd je jouw informatie beknopt qua ruimte. Het blijft overzichtelijk.

Een groot voordeel hiervan is weer dat je niet ziet hoeveel tekst er staat. Hierdoor kun je veel meer tekst kwijt zonder de bezoeker af te schrikken: "Och heden, moet ik dat allemaal lezen?"

Programmeren geblazen!

Je zou dit stuk kunnen opvatten als een oproep aan alle webdesigners om te leren programmeren. Interactiviteit op een webpagina bereik je met Javascript.

Aan de andere kant geeft dit gebrek aan vaardigheden van al die ontwerpers mij wel een unieke positie op de markt. Kom maar op mensen!

Weer een losse flodder van Frank Los

Ik mail graag mijn losse flodders inspiratie naar jou.
Dan mis je niks.
Ik geef gelijk ook een e-book cadeau met tips over goede uitleg!

meer weten?

illustratie kadootje

Delen is fijn!